Det var en meget imponeret formand, der mandag overrakte ÅRETS PÆRE. Vinderne blev Lasse Jakobsen, Casper Fey, Rasmus Konstmann og Anders Holland fra EUC Syd, der havde udviklet en idé til en grøn køler til haven, hvor man blandt andet kan afkøle grøntsager. Gruppen havde fået deres idé gennem forløbet "Kreativ Smed", og idéen opstod ud fra et ønske om at lave et smart, tidsvarende og bæredygtigt smedeprodukt til haven. 

Idéer med potentiale
Dommerpanelet, hvor blandt andet Jesper Monsrud, der er iværksættervejleder her i Tønder Erhvervsråd, sad med, havde i deres bedømmelse af grøntkøleren især lagt vægt på den store udbredelse, køleren ville kunne få med den store målgruppe af hus - og kolonihavehusejere, der findes findes til den slags produkter i dag. Den målgruppe følger med den outdoor-kultur, der trender i disse år, hvor fokus er på hjemmedyrkning og bæredygtigt design.
Og dommerpanelet opfordrede ved overrækkelsen af prisen samt pengepræmien på 3.000,- kr. gruppen til at arbejde videre med idéen. 

- Der har været nogle super spændende innovative idéer, og jeg er virkelig imponeret over den kreativitet, som de unge har. Jeg håber, at grupperne har lyst til at arbejde videre med deres idéer som forretning, sammen med Anne-Sofie og jeg gennem Business Young, udtaler Jesper Monsrud, Iværksættervejelder i Tønder Erhvervsråd.

Dommerne havde desuden valgt at give et særdiplom ledsaget af blomster og chokolade til Camilla Sloth Ketelsen, Jeanne Kaastrup Lausten og Judith vand der Meer fra 2.c. Tønder Gymnasium for en idé om en tretrinsuddannelse i design mellem Højer Designefterskole, Tønders gymnasiale Uddannelser og Designskolen i Kolding, som de havde udviklet i samfundsfagsundervisningen. Dommer Mikkel Carlsen begrundede overfor gruppen, at deres idé var særlig visionær på vores egns vegne og fortjente et skulderklap, selvom den med sin lidt mere overordnede og langsigtede karakter ikke kunne løbe med hovedprisen. 

Fakta om ÅRETS PÆRE
ÅRETS PÆRE er en innovationspris og indstiftet af parterne bag MIND FACTORY by ECCO, som er EUC Syd, Tønder Gymnasium, Tønder Handelsskole og Handelsgymnasium, VUD Syd og Tønder Kommune. Den kan gå til elever fra folkeskolen, erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser i Tønder. ÅRETS PÆRE blev uddelt for første gang i 2017. 
Prisen har til formål at fremme unges innovationslyst. Den uddeles til den bedste idé til et produkt, en service eller et koncept, som er udviklet i forbindelse med undervisning. Det kan både være en økonomisk, social, kulturel nyskabelse. Den er på 3000 kr., som er doneret af skolerne og Tønder Erhvervsråd.  

Dommerpanelet bag ÅRETS PÆRE består i år af Jesper Monsrud, Tønder Erhvervsråd, Mikkel Jacob Carlsen, Tønder Handelsskole & Handelsgymnasium og Carina Pedersen, Business College Syd. Skolerne har i år indstillet i alt 11 projekter til prisen.