udviklingstur
Fra venstre ses Stephan Scheelke, citychef i Tønder Kommune, Peter Engel-Andreasen, erhvervsdirektør i Tønder Erhvervsråd, Amit Mozumdar, erhvervskonsulent i Tønder Erhvervsråd, Annette Vognsen, Stalden ved Diget, Lars-Erik Skydsbjerg, fagchef i Tønder Kommune og Lotte Jacobsen, indehaver af Garn by Jacobsen.

En delegation af stærke udviklingskræfter i kommunen drog i sidste uge mod Vejle. Formålet med turen var at få inspiration til etablering af et udviklings - og innovationsmiljø for lokale producenter i Tønder Kommune. Der arbejdes på at skabe et værkstedsfællesskab af individuelle designere og makers, inden for kunst, bolig, livsstil og design, der sælges i en fælles butik. Man har så småt taget hul på processen og giver interesserede mulighed for at komme med idéer og input til det videre arbejde.
 

Herstellern er arbejdstitlen på et udviklings- og innovationsmiljø for lokale producenter i Tønder Kommune. Det skal være et sted, hvor detail iværksætteri understøttes, og hvor man skaber et udviklingsrum og samtidig udstillingsvindue for lokale producenter, kunstnere og kreative kræfter i kommunen.

- I Erhvervsrådet arbejder vi med erhvervsudvikling, hvor der er et behov. Detailhandlen i Tønder Kommune har tomme lokaler, og vi arbejder aktivt med de andre erhvervsforeninger på at få disse lejemål fyldt. Et hus for producenter er spændende og kan være en løsning, der kan hjælpe nye og små virksomheder til en afsætningskanal, lyder det fra Peter Engel-Andreasen, erhvervsdirektør i Tønder Erhvervsråd.

Butikken vil være opbygget ud fra en shop-in-shop tankegang, og der skal være åbne værksteder, hvor kunder og besøgende inviteres helt ind under huden på den skabende proces, og hvor fokus er at give kunden en unik og anderledes oplevelse i mødet med produktet. Formålet er at skabe en brobyggende dialog mellem ”maker” og ”taker” samt give et indblik i det kaos, der tit hersker, når nye ideer og koncepter fødes og giver liv til nye tanker og produkter. Et koncept, der falder i god jord hos citychef Stephan Scheelke.

- I Tønder Handelsstandsforening er vi altid på udkig efter spændende nye muligheder for at skabe liv i vores gågade og gode indkøbsmuligheder for vores kunder. Vi tror, at et særkende for Tønder Kommune er de mange små og unikke virksomheder og producenter. Det er virksomheder, som måske i sig selv vil have det svært med at etablere egen butik, men i et fællesskab kan der skabes noget helt specielt. Vi ønsker at have butikker, der skaber oplevelser. Oplevelser man ikke finder online. Det er her, vi har vores berettigelse, udtaler Stephan Scheelke. 

De producenter, der skal fylde huset med liv, skal have en vis kvalitet og produkterne skal gerne have en kommerciel vinkel. Ligeledes er det tiltænkt, at huset kan danne rammen for workshops, og de arbejdende værksteder skal bringe kunder og besøgende helt tæt på den skabende proces. De skal se, føle, røre, dufte og sanse hele processen.

Inspirationstur har givet styregruppen blod på tanden
Det var flere personer fra kommunens erhvervsfremme organisationer indenfor erhverv, detail  og turisme, en repræsentant for kommunen og 2 lokale butiksindehavere, der i sidste uge satte sig i en bus med kurs mod nord. Nærmere betegnet gik turen til Fabrikanterne Hus i Vejle, hvor man netop har haft succes med etablering af et udviklings – og innovationsmiljø for lokale producenter. 

- Efter vi har besøgt Fabrikanternes Hus i Vejle kan vi se mange spændende oplevelser i et hus for producenter i Tønder. Vores turister vil få en oplevelse, og vi tror det vil være endnu en magnet for besøg i vores kommune, udtaler en begejstret Kenneth Madsen, turistchef i Rømø-Tønder Turistforening.

De gode kræfter i gruppen har allerede arbejdet videre med konceptet, og man er på nuværende tidspunkt i gang med en finpudsning og plan for den videre etablering. 

Kom gerne med input og idéer 
Tønder Kommunen er kendetegnet ved en stærk lokal opbakning og et ønske om at skabe udvikling. Der er sat mange gode projekter og initiativer i søen, der har været født af frivillige og lokale ildsjæle med et ønske om at udvikle kommunen. Går du med gode idéer til etablering og udvikling af miljøet, eller kunne du godt tænke dig at blive en del af arbejdet, kan du rette henvendelse til citychef Stephan Scheelke enten per mail eller telefon. Dette skal gerne ske inden den 1. september

Kontaktoplysninger Stephan Scheelke
Mail: scheelke@tonderhandel.dk
Telefon: 28 25 51 46