Nu får syddanske fødevarevirksomheder en ekstra hjælp til at udvikle nye klimavenlige fødevarer sammen med fødevaregiganten Coop og Danmarks grønne tænketank CONCITO

Erhvervshus Sydjylland og Brobygning Middelfart leder lige nu efter fødevarevirksomheder med ambitioner om at producere mere klimavenligt. Udvælges man til forløbet med Coop og CONCITO får man adgang til at prøve sin ide af i markedet sammen med forretningsudviklingseksperter.

"Måske ligger der nogle idéer ude i virksomhederne, som bare skal kvalificeres lidt, og det er her, vi gerne vil hjælpe med udviklingen", siger Lene Lawaetz fra Brobygning Middelfart.
Produktionen af fødevarer koster dyrt i klimaregnskabet, og en reduktion af CO2-trykket gennem nye bæredygtige produktionsformer eller produkter vil bidrage betragteligt til et bedre klima.

Også blandt forbrugerne er der en voksende efterspørgsel på klimavenlige fødevarer. 

"Der er ingen tvivl om, at alle brancher kommer til at bidrage til at nå de ambitiøse klimamål, som er sat for Danmark og snart også for EU, og derfor vil dansk klimavenlig mad også være noget, som kan eksporteres til den øvrige verden", vurderer projektchef Andreas Cæsar Møller Jensen fra Erhvervshus Sydjylland.

Deltagende virksomheder får viden om grøn omstilling fra eksperter, og de får feedback fra markedet, fordi de endelige idéer også bliver lagt på Coops platform for crowdfunding, Klimafunding.

Platformen bygger på konceptet omkring crowdfunding, som er en måde, hvor man rejser penge til et projekt gennem små og store bidrag via internettet.

Nåleøjet til finansieringen
 
Inden man kommer så langt, skal man dog igennem nåleøjet.
 
Det er Erhvervshus Sydjylland og Brobygning Middelfart, som står for udvælgelsen af de 5-10 virksomheder, som derefter skal arbejde med deres idé på tre workshops.
 
"Vi er vant til at arbejde med fødevarevirksomheder, som udvikler produkter. Vi har en lang række af virksomheder i vores tilskudsprogrammer, og derfor er det oplagt at være med i det her partnerskab", siger Andreas Cæsar Møller Jensen, projektchef fra Erhvervshus Sydjylland.

"Det er ikke afgørende, hvor langt man er i processen. Men man skal være indstillet på at give den gas på 3 workshops", forklarer Lene Lawaetz, direktør Brobygning Middelfart.
 
Workshops
De 3 workshops afvikles i henholdsvis Middelfart 15. september, Århus 23. september og som online videomøde 22. oktober.
Samarbejdet mellem Brobygning Middelfart, Erhvervshus Sydjylland og Coop Crowdfunding er et led i optakten til Klimafolkemødet 2020 i Middelfart, der afvikles fra 3.-5. september

>> Læs mere om initiativet her