Tønders erhvervsliv og borgmester Henrik Frandsen retter i et brev til erhvervsministeren en usædvanlig appel: Vi vil have ekstra penge på grund af den lukkede grænse til Tyskland.

Udklip
Hvis der er gang i Tønders handelsliv, er det ikke på grund af de tyske gæster. De må nemlig ikke komme over grænsen og lægge deres penge i byens forretninger.
De handlende ønsker penge fra staten for at opveje tabet. Foto: Martin Franciere

Tønder: Beskeden er ikke til at misforstå:

- Konkret vil vi foreslå, at der laves en speciel hjælpepakke til detailhandelen i Tønder by.

Det er den vigtigste del af et brev som Tønder Handelsstandsforening, Tønder Erhvervsråd, Rømø-Tønder Turistforening og ikke mindst borgmester Henrik Frandsen, har sendt til erhvervsminister Simon Kollerup.

Brevet slår til lyd for, at Tønder er i en helt speciel situation under corona-krisen, fordi særligt de tyske, købedygtige kunder er forsvundet. Derfor er holdningen, at Tønder skal have ekstra penge.

- Vi er jo blevet afskåret fra vores sydlige opland. Her fra borgmesterstolen er der fire kilometer til grænsen, og vi er jo blevet afskåret fra samkvem. Det betyder, at folk syd for grænsen jo ikke kan handle i Tønders butikker. I forhold til andre kommuner i Danmark er vi noget hårdere ramt, siger borgmester Henrik Frandsen (V).

Sær- eller ligebehandling

- Hvorfor skal Tønder have særbehandling i forhold til for eksempel kommuner som Frederikshavn eller Helsingør, som jo også har mistet alle deres udenlandske kunder fra Norge og Sverige?

- Jeg forstår fuldt ud, hvis de kommuner også retter henvendelse til ministeren, så dem har jeg fuld sympati for. Om de er lige så hårdt ramt som vi er, det ved jeg ikke. Men vi har jo en landegrænse.

- Er der en grænse for, hvor meget særbehandling et område som Tønder skal have?

- Det er jo én måde at anskue det på - som en forskelsbehandling. Men man kan også se på det som ligebehandling. Da vi er hårdere ramt end andre, så er man nødt til at gå ind og hjælpe lidt mere i Tønder, siger Henrik Frandsen.

Brevet til erhvervsministeriet er - udover de nævnte - også underskrevet af en række ledere af lokale pengeinstitutter. Det er altså et bredt udsnit af Tønders erhvervsliv, der står bag henvendelsen.

Forståelse, men ingen penge

Fra regeringens side er der masser af sympati og forståelse for Tønders situation. Men heller ikke mere.

- Jeg kan godt forstå utålmodigheden i handelslivet - at de gerne vil i gang igen. Men vi er nødt til at acceptere nogle fælles spilleregler, siger regeringspartiets erhvervsordfører Orla Hav (S), og henviser til, at der er andre kommuner langs grænsen og andre byer i Danmark, der er afhængige af udenlandske kunder.

- Det lyder som om, der ikke er den store velvilje i forhold til en særordning?

- Jeg arbejder sammen med en minister, som har en rigtig god forståelse for de her ting og det vil jeg rigtig gerne diskutere med ham. Men jeg tror, at det er baseret på, at det er en for alle og alle for en i den åbning, vi er i gang med, siger den socialdemokratiske erhvervsordfører.


Kilde: https://jv.dk/artikel/t%C3%B8nders-handlende-til-regeringen-send-flere-penge